top of page

KONSERTTIPAIKAT

TEATTERITALO

Väihkyläntie 1, 19700 Sysmä

Sysmän Teatteritalon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Nyström-Petrelius-Penttilä ja se valmistui 1898 Sysmän Säästöpankin toimitiloiksi. Nykyisin rakennuksen omistaa Sysmän kunta. Rakennus edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa. Teatteritalo sijaitsee aivan Sysmän keskustassa. Teatteritalolla sijaitsee myös Sysmän Suvisoiton toimisto.

ASIKKALAN KIRKKO

Kirkkotie 42, 17320 Asikkala
 

Miljoonan tiilen kirkko valmistui vuonna 1880. Kirkon on piirtänyt arkkitehti Georg Wilenius. Kirkon tiilet valmistettiin lähellä Pulkkilanharjua. Niitä tarvittiin miljoona kappaletta. Hovimaalari Vilhelm Ekman maalasi alttaritaulun 1862. Taulu siirrettiin vanhasta 1600 -luvulla rakennetusta kirkosta, joka purettiin 1892.

HARTOLAN KIRKKO

Kirkkotie 2, 19600 Hartola
 

Hartolan kirkko on rakennettu graniitista 1911–1913 ja sen on suunnitellut kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, joka myös urakoi kirkon. Myös kirkon sisätilat, kuten lasimaalaus Teidän edestänne, valaisimet ja saarnatuoli ovat Stenbäskin suunnittelemat. Tyyliltään kirkko edustaa kansallisromantiikkaa, mutta siinä on myös uusgotiikan ja jugendin vaikutteita. Kirkko on korjattu 1960-luvulla arkkitehti Esko Järventauksen ja vuonna 2013 arkkitehti Virpi Tervosen johdolla.

LUHANGAN KIRKKO

Mämminniementie, 19950 Luhanka

Luhangan kirkko on yksi Suomen suurimmista puukirkoista. Sen on suunnitellut Josef Stenbäck ja se on vihitty käyttöön 1893. Kirkkoon mahtuu jopa 2000 kuulijaa. Romanttisessa öljy- ja kynttilävalaistuksessa (kirkossa ei ole lämmitystä) monet tilaisuudet saavat erityistä lisähohtoa, joka valloittaa yleisönsä. Hyvä akustiikka on tuonut sille mainetta konserttikirkkona. Luhangan kirkko sijaitsee aivan Luhangan keskustassa, 45 kilometriä pohjoiseen Sysmästä.

 

VPK:n LAVA

Koskueentie, 19700 Sysmä

Sysmän VPK:n omistama perinteikäs vuonna 1952 rakennettu tanssilava sijaitsee Koskueentiellä Ylä-Vehkajärven rannalla, kauniissa kallioisissa maisemassa. Lava on kaikkien itähämäläisten tuntema ja arvostama tanssipaikka. VPK:n lava on myös osa sysmäläistä, itähämäläistä ja suomalaista kulttuurihistoriaa. Lavalla on esiintynyt vuosikymmenten aikana tanssi- ja populaarimusiikin suomalaisia artisteja, ja sillä on filmattu kohtauksia aikanaan kohuelokuvana tunnetuksi tulleeseen elokuvaan Käpy selän alla. Lavan uudistaminen valmistui 2010.

Sysmän kirkko

Kirkkokuja 1, 19700 Sysmä

Sysmän Pyhän Olavin kirkko on keskiajalta ja edustaa goottilaista tyyliä suippoine kaarineen ja jyrkkine katonharjoineen.  Se on rakennettu harmaakivestä ja poltetusta tiilestä.  Se on itä-länsi -suunnassa.

Kitkon pituus ulkopuolelta on 27,5 metriä ja leveys 13,5 metriä.  Seinät ovat noin metrin vahvuiset. Sakariston seinät sen sijaan vajaan metrin.

Alkuperäinen kirkko oli suorakaiteen muotoinen, arkkitehdistä ei ole tietoja, mutta 1833 kirkko muutettiin Carl Ludwig Egelin piirustusten mukaisesti ristikirkoksi.  Kirkko on rakennettu vuosien 1510-1520 välisellä ajalla.

Pyhälle Olaville on Suomessa pyhitetty 19 kirkkoa ja Sysmän kirkko on yksi niistä.  Pyhä Olavi oli Norjan viikinkikuningas ja eli 995-1030 välisenä aikana, kuoli Stiklestadin taistelussa 1030 ja on haudattuna Nidarosin tuomiokirkkoon Trondheimissä.

 

 

bottom of page