Wallénin kausi 1996-1999
XI Suvisoiton taiteellisena johtajana aloitti oopperalaulaja Martti Wallén, joka uudisti Suvisoiton sisältöä monelta osin. ”Martti Wallén on tuonut uutta ennakkoluulotonta näkemystä ohjelmiston pitkäjänteiseen suunnitteluun. Uusi ote tulee näkymään tulevina vuosina, mutta jo tänä vuonna ohjelmassa on uutuuksia, jotka ovat lähteneet Martin ajatuksista ja paljolti myös toteutuneet hänen avullaan.” Näin kirjoitti Suvisoiton Tuki ry:n puheenjohtaja Yrjö Turkama XI Suvisoiton ohjelmavihkossa.
Ensinnäkin Suvisoitto alkoi järjestää avajaisia torilla. Toritapahtuma oli ilmainen, ja sitä sponsoroi Seura-lehti. Siellä esiintyi Suvisoiton taiteilijoita, ja isäntänä oli Erkki Liikanen alusta alkaen. Parhaimmillaan avajaisjuhlaa on saapunut seuraamaan yli tuhat ihmistä. Torillakävijät ovat olleet tyytyväisiä, koska he ovat saaneet torilla esimakua tulevista konserteista. Avajaiset osoittautuivat sellaiseksi yleisömenestykseksi, että niitä on jatkeuttu seuraavinakin vuosina.
Toinen uudistus, jonka Martti Wallén toteutti jo ensimmäisessä Suvisoitossaan, olivat ravintola Uotissa esitetyt näytelmät. Ensin esitettiin Henri Kapulaisen kirjoittama Hääpäivää, jossa näyttelivät Tuula Nyman, Katariina Rinne, Erkki Saarela, Markku Huhtamo ja Henri Kapulainen. Toisena näytelmänä oli kahden naisen komedia Tiput tyrkyllä. Siinä näyttelivät Tuula Nyman ja Maija-Liisa Peuhu.
Vuoden 1996 Suvisoitossa kuultiin myös Peltomiehen rukous. Siinä peltomiehelle selviää kirkon hiljaisuudessa hänen tarpeellisuutensa leivän kasvattajana. Teoksen on säveltänyt Jorma Panula ja sen on kirjoittanut Pekka Santala. Suvisoitossa sen esittivät Martti Wallén, Panula-kvartetti, Veräjäpellon kuoro sekä Kansallisoopperan poikakuorolaisia. Teoksen johti itse Jorma Panula. Teos oli Wallénin uudistuksia, ja se esitettiin vielä seuraavana vuonna yleisön pyynnöstä.
Musiikillisesti Suvisoitto jatkoi edellisiltä vuosilta tuttua linjaa. Esiintyjänimiä olivat muun muassa Johanna Rusanen, Seppo Ruohonen ja Raimo Sirkiä. Rossinin Petite Messe Solennelle esitettiin uudestaan. Solisteina olivat Hannu Forsberg, Paula Etelävuori, Leena Korhonen ja Aki Alamikkotervo. Edellisen vuoden hengellisen musiikin konsertti toteutettiin toivekonserttina. MTV3 televisioi suorana lähetyksenä Oopperaladon Georg Malmstén -illan. Siellä esiintyivät Arja Koriseva, Jukka-Pekka Palo, Annika Siltaniemi, Martti Wallén, Ossi Runne ja orkesterina Karelia-orkesteri. Illan juonsi Päiviö Pyysalo.
XII Suvisoiton suunnittelu sai taiteellisen johtajan ja hallituksen keskustelemaan siitä, pitäisikö Suvisoiton profiloitua tiettyyn musiikinlajiin, josta Suvisoitto tunnistettaisiin myöhemmin. Suvisoiton linja päätettiin kuitenkin pitää entisenlaisena: se tarjoaa korkealuokkaisia musiikkielämyksiä mahdollisimman monille mahdollisimman moneen musiikkimakuun. Näin musiikkitapahtuma tavoittaa ainakin suurimman osan sysmäläisyleisöä.
Sinä kesänä näkyivät Wallénin ohjelmauudistukset. Mukana oli viime vuoden uudistusten tapaan Hengellisen musiikin helmiä -toivekonsertti, näytelmiä ravintola Uotissa ja avajaiset, mutta aivan uutta oli teemapäivä. Ensimmäisen aiheena oli ortodoksinen kirkkotaide. Teema piti sisällään ikoninäyttelyn avajaiset sekä metropoliitta Leon pitämän esitelmän, ja illalla vielä konsertin Ortodoksinen kirkkolaulu Bysantista Valamoon. Siinä esiintyivät Marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon kuoro Turusta, Psalloo-kuoro Helsingistä ja Aleksander Nevski -kirkon kuoro Tampereelta. Kuorojen solistina oli Martti Wallén.
Klassisen musiikin teoksia olivat esimerkiksi Schubertin G-duuri-messu ja Mozartin Requiem. Lapsia hauskuuttivat M.A. Numminen ja Pedro Hietanen. MTV3 taltioi Oopperaladosta Kauko Käyhkö – kipparien kippari -konsertin, jossa esiintyivät Merja Larivaara, Erkki Liikanen, Martti Wallén, Ossi Runne ja Karelia-orkesteri. Teatteritalolla pidettiin Iltamat Wanhaan Malliin, esiintyjinään Kotkan nuoriso-orkesteri, M.A.Numminen, Vieno Kekkonen, Brita Koivunen, Pirkko Mannola, Mika Siekkisen yhtye sekä Kapa & Pepe. Aikakone esiintyi VPK:n lavalla.
Bellosio-viulusta järjestettiin ensimmäisen kerran kilpailu Suvisoiton yhteydessä. Maanantaina 30.6. pidettiin alkukarsinta. Tuomareina olivat professori Tuomas Haapanen, kapellimestari Hannu Bister ja konserttimestari Pekka Kauppinen. Jo tiistaina julkaistiin kilpailun tulokset, ja keskiviikkona Bellosio-viulun uusi haltija Minna Pensola piti konsertin viulun entisen haltijan Kati Virtasen kanssa Tallinnan kamariorkesterin solistina.
XIII Suvisoitto 1998 noudatti aiemmilta vuosilta tuttua peruslinjaa, mutta siihen lisättiin aina myös jotain uutta. Suvisoitto alkoi jazzilla Antti Sarpilan ja Reine Rimonin johdolla ja jatkui Iltamilla Wanhaan Malliin. Iltamissa esiintyivät Annikki Tähti, Kai Lind, Pentti Lasasen All Stars orkesteri, Erkki Liikanen ja Kapa & Pepe. MTV3 oli mukana Viihteen iloinen 30-luku ja Matti Jurva -konsertissa, jossa yleisö pääsi kuulemaan Paula Koivuniemeä, Vesa-Matti Loiria, Martti Wallénia, Puhallinorkesteri Kareliaa ja Ossi Runnetta. Konsertin juonsi edellisten vuosien tapaan Päiviö Pyysalo. YLE taltioi Hengellisen musiikin helmiä -toivekonsertin. Harmonikkamusiikkia esitettiin Astor Piazzolla -hetkessä. Kevyessä klassisesssa lauloivat Tapani Kansa ja Riikka Hakola, kirkkokonsertissa kuultiin Bachia. Edellisen Suvisoiton teemapäivä oli niin onnistunut, että se järjestettiin uudestaan. Teemapäivää vietettiin nyt poliisien seurassa. Päivään kuului näyttely ja Poliisilaulajat Ilolassa -viihdekonsertti.
Ravintola Uotissa esitetyt näytelmät eivät olleet saaneet toivottua vastaanottoa eikä niitä enää otettu ohjelmistoon. Niiden sijaan pidettiin Lyyrinen salonki: Eilisen läsnäolo -niminen tilaisuus, jossa akateemikko Eeva-Kaarina Volanen lausui runoja ja Jaak Luts soitti pianoa. Suomalainen Rapsodia – lauluja ja runoja elämästä ja rakkaudesta -tilaisuudessa Liisamaija Laaksonen lausui ja Martti Wallén lauloi.
”Kesä ilman soittoa on kuin sauna ilman vihtaa – yty puuttuu. Tänä vuonna Sysmässä soi 14. kerran. Suvisoitosta on muodostunut Sysmän kulttuurin selkäranka. Se on kesäinen runsaudensarvi, joka tarjoaa aineksia elämyksiin, iloon ja oivallukseen. Sysmän Suvisoiton henki perustuu eri tahojen hyvään yhteistyöhön. Suvisoitossa vaalitaan alkuperäistä innostusta ja talkoohenkeä. Musiikillisesta kunnianhimosta emme tingi. Me haluamme jakaa suuren innostuksemme Teidän kanssanne.”
Muun muassa näillä sanoilla Laura Kolbe, Sysmän Suvisoiton tuki ry:n hallituksen uusi puheenjohtaja, toivotti ihmisiä tervetulleeksi vuoden 1999 XIV Suvisoittoon. Tänä kesänä konserteissa soivat niin klassinen, slaavilainen kuin hengellinen musiikki, kevyt ja lasten musiikki, jazz ja jopa blues.
Suurteoksena kuultiin Beethovenin 9. sinfonia. Solisteina olivat Satu Vihavainen, Annika Ollinkari, Lassi Virtanen ja Martti Wallén. Kuoroina olivat Sysmän kamarikuoro ja Lahden Bach -kuoro. Orkesterina oli Jyväskylä Sinfonia, ja teoksen johti Jouko Saari. Klassisen musiikin konserteista mainittakoon Bellosio-konsertti ja kartanokonsertit.
Ohjelmistossa oli tuttuun tapaan Kevyesti klassista ja Hengellisen musiikin helmiä -toivekonsertit. Slaavilaista kaihoa ja tunteenpaloa -konsertin esiintyjiä olivat Tamara Lund, Viktor Klimenko, Martti Wallén, mieskuoro Operamento ja Rytmiorkesteri Helikunst. Konsertin televisioi MTV3, ja sen juonsi – kukapa muu kuin Päiviö Pyysalo. MTV3 oli mukana myös 100-vuotis Iltamissa Teatteritalolla. Siellä esiintyivät Puhallinorkesteri Karelia, Erkki Liikanen, Jaakko Salonoja, Retuperän WBK, Suhina Lempi ja Vekseli Ville. Sysmäläistä osaamista Iltamissa tarjosivat Sys män Kamarikuoro ja Sysmän Tanhuujat. Jazz-musiikista nautittiin Suvisoitossa Antti Sarpilan, Ladies First big Bandin ja Riverside Rascalsien tahdissa. Päijännebluesissa kuultiin Bottleneckseja, Broadway Brotherseja, M.A. Nummista sekä Jazz Society Big Bandia, jonka solistina oli Marle Mikkola.
Teemapäivää vietettiin tällä kertaa Taiteilijakoti Lallukan taiteilijoiden seurassa. Siihen kuului taidenäyttely Vanhassa Kertussa ja Lallukka-iltamat Teatteritalolla.
XIV Suvisoitto oli viimeinen, jossa Martti Wallén oli taiteellisena johtajana. Hän ideoi kokeilemaan Suvisoiton laajentamista esimerkiksi näytelmiin ja teemapäiviin. Näytelmistä luovuttiin kahden vuoden jälkeen, mutta teemapäivät menestyivät ja niitä jatketaan vielä juhlavuonna 2005. Wallén toi Sysmään Peltomiehen rukouksen ja ohjelmistoon myös hengellisen musiikin toivekonsertit sekä aloitti Kevyesti klassista -konsertit. Tarkoituksena oli tuoda klassinen musiikki lähemmäs tavallista kuuntelijaa. Tämä Suvisoiton alkuperäinen idea toteutui hyvin hänen ohjelmistoissaan.