top of page

Bellosio-viulu

Suvisoittoon kuuluu olennaisesti venetsialaisen viulunrakentajan Anselmo Bellosion Venetsiassa noin vuonna 1770 rakentama arvoviulu, joka hankittiin lisäämään Suvisoiton arvostusta ja tunnettavuutta. Bellosio-viulun omistaa Sysmän Osuuspankki, joka osti sen syksyllä 1989 Lontoosta. Suuri ansio viulun hankinnassa oli Osuuspankin johtajalla Arvi Tauramalla, joka otti huomattavan taloudellisen riskin sijoittamalla soittimeen pankkinsa varoja omakotitalon hinnan verran. Kun kohta sen jälkeen lama romahdutti talojen arvon, Bellosio-viulun arvo sen sijaan kasvoi ja epäilijöiden nauru tyrehtyi.

 

Asiantuntijoina viulun hankinnassa olivat Ari Rasilainen sekä viulunrakentaja Eero A. J. Haahti. Haahti on sanonut viulusta: ”Tämän viulun akustisten ominaisuuksien sekä puutyön ja lakan laadun vuoksi voidaan todeta, että Anselmo Bellozio on ilman syytä jäänyt vaille ansaitsemaansa arvostusta.” Viulunrakentaja Risto Vainio on todennut, että sekä ulkonaisesti että soinniltaan kauniin viulun arvo oli tuolloin 1980-luvun lopussa noin 400 000-500 000 markkaa.

Ari Rasilainen toi viulun Sysmään, ja vielä samana syksynä Osuuspankki luovutti viulun Suvisoiton käyttöön. Marraskuussa 1989 Sysmän Suvisoiton tuki ry ja Osuuspankki allekirjoittivat sopimuksen, jolla viulu luovutettiin Kuopion VII viulukilpailun toimikunnalle luovutettavaksi palkintolautakunnan valitsemalle finalistille seuraavan kahden vuoden ajaksi.

Ensimmäisenä viulun sai käyttöönsä Liisi Nuora vuosiksi 1989–1991 ja hänen jälkeensä Tero Latvala vuosiksi 1992–1994. Vuosina 1995-1997 Bellosiota soitti Kati Virtanen (nyk. Rantamäki), 1997–2000 Minna Pensola, ja vuodesta 2000 viulu on ollut Liina Nuoran hallussa. Vuonna 2001 perustettiin Bellosio-jousikvartetti, jossa soittavat Liina Nuora, Liisi Nuora-Kapanen (viulu), Tiina Konttinen (alttoviulu) ja Helen Lindén (sello). Viulu on saanut nimeään kantavan kvartetin, ja sen kiertokulku on toistaiseksi pysähtynyt.

bottom of page