SUVISOITON
KONSERTTIPAIKAT

Hartolan kirkko

Kirkkotie 2, 19600 Hartola

Hartolan kirkko on rakennettu graniitista 1911–1913 ja sen on suunnitellut kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck, joka myös urakoi kirkon. Myös kirkon sisätilat, kuten lasimaalaus Teidän edestänne, valaisimet ja saarnatuoli ovat Stenbäskin suunnittelemat. Tyyliltään kirkko edustaa kansallisromantiikkaa, mutta siinä on myös uusgotiikan ja jugendin vaikutteita. Kirkko on korjattu 1960-luvulla arkkitehti Esko Järventauksen ja vuonna 2013 arkkitehti Virpi Tervosen johdolla.

Krouvin lava

Kalhontie 459, 19630 Kalhonkylä

Krouvin lava sijaitsee kauniilla maaseudulla, Hartolan suurimman peltoaukean laidalla, Kiviojan tilalla. Tansseja Krouvinlavalla järjestetään kesäperjantaisin – ja juhannuksena poikkeuksellisesti juhannuspäivänä – Krouvi tarjoaa aikuisille mahdollisuuden lavatanssien tunnelmaan, maan nimekkäimpien Tähtien tahdittamana. Kotona kyräily on taakse jäänyttä elämää, maankuulut Krouvin Tanssit on paikka jossa viihtyy pitkään aamuyöhön. Sahtikrouvista löydät myös Panimo-Ravintolan (A-oikeudet). Vanhantyylisessä krouviympäristössä voit nauttia talon omaa tuoretta sahtia ja tunnelmoida maaseudun rauhassa. Ryhmille lisäksi tilauksesta ruokailua ja sahtipanimon esittelyä. Ajo-ohjeet Krouvin Lavalle:

Krouville Lahdesta ja Heinolasta
E75 Jyväskylään päin. Vasempaan Sysmä/Nuoramoinen (tie 410), jota 1,9 km. Oikealle Kalho (Kalhonkyläntie), jota 1,2 km. Vasempaan Savioja (Saviojantie), jota 2,2 km. Oikealle (Kalhontie).

 

Krouville Sysmästä
Tietä 410 Heinolaan päin noin 15 km. Vasemmalle Kalho (Kalhonkyläntie), jota 1,2 km. Vasempaan Savioja (Saviojantie), jota 2,2 km. Oikealle (Kalhontie).


Krouville Jyväskylästä ja Joutsasta
E75 Heinolaan päin 100 km. Oikealle Kalho (Kalhonkyläntie), jota 4 km. Oikealle Savioja, jota 2,2 km. Oikealle (Kalhontie).

Luhangan kirkko

Mämminniementie, 19950 Luhanka

Luhangan kirkko on yksi Suomen suurimmista puukirkoista. Sen on suunnitellut Josef Stenbäck ja se on vihitty käyttöön 1893. Kirkkoon mahtuu jopa 2000 kuulijaa. Romanttisessa öljy- ja kynttilävalaistuksessa (kirkossa ei ole lämmitystä) monet tilaisuudet saavat erityistä lisähohtoa, joka valloittaa yleisönsä. Hyvä akustiikka on tuonut sille mainetta konserttikirkkona. Luhangan kirkko sijaitsee aivan Luhangan keskustassa, 45 kilometriä pohjoiseen Sysmästä.

Mäentalo

Sysmäntie 1, 19700 Sysmä

Sysmän kirkko

Kirkkokuja 1, 19700 Sysmä

Varhaisin tieto Sysmän kirkoista on vuodelta 1398. Sysmän nykyinen kivikirkko mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1442 Kristofner-kuninkaan kirjeessä - niihin aikoihin Sysmästä oli tullut Itä-Hämeen hengellisen elämän keskuspaikka. Sysmän kirkon tarkkaa rakentamisaikaa ei ole voitu määrittää. Sitä pidetään kuitenkin yhtenä maamme vanhimmista. Sysmän keskiaikainen, goottilaistyylinen kirkko on rakennettu harmaakivestä ja poltetusta tiilestä. Se on kokenut 550-vuotisen historiansa aikana monta muutosta ja korjausta uskonpuhdistuksen, kehityksen ja kunkin ajan tarpeen sanelemana. Suurin ulkoinen muutos tehtiin 1833, jolloin kirkko muutettiin C. L. Engelin piirustusten mukaan ristikirkoksi.Sysmän kirkko sijaitsee kilometrin verran Sysmän keskustasta Suopellon suuntaan.

 

Teatteritalo ​

Väihkyläntie 1, 19700 Sysmä

Sysmän Teatteritalon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Nyström-Petrelius-Penttilä ja se valmistui 1898 Sysmän Säästöpankin toimitiloiksi. Nykyisin rakennuksen omistaa Sysmän kunta. Rakennus edustaa kansallisromanttista tyylisuuntaa. Teatteritalo sijaitsee aivan Sysmän keskustassa. Teatteritalolla sijaitsee myös Sysmän Suvisoiton toimisto.

 

VPK:n lava​

Koskueentie, 19700 Sysmä

Sysmän VPK:n omistama perinteikäs vuonna 1952 rakennettu tanssilava sijaitsee Koskueentiellä Ylä-Vehkajärven rannalla, kauniissa kallioisissa maisemassa. Lava on kaikkien itähämäläisten tuntema ja arvostama tanssipaikka. VPK:n lava on myös osa sysmäläistä, itähämäläistä ja suomalaista kulttuurihistoriaa. Lavalla on esiintynyt vuosikymmenten aikana tanssi- ja populaarimusiikin suomalaisia artisteja, ja sillä on filmattu kohtauksia aikanaan kohuelokuvana tunnetuksi tulleeseen elokuvaan Käpy selän alla. Lavan uudistaminen valmistui 2010.

Virtaan Vanha-Kartano

Vanhakartanontie 183, 19700 Sysmä

Virtaan Vanha-Kartano muodostui alun perin kahdesta kylän talosta, joista ensimmäiset maininnat ovat 1500-luvulta. Ratsutila Vanha-Kartanosta tuli 30-vuotisen sodan myötä.

Tilan päärakennus on todennäköisesti 1700-luvulta, jolloin kartanon omisti Tandefelt-suku. Päärakennuksen nykyinen empire-ulkoasu on 1830-luvulta. Avioliiton kautta kartano siirtyi Stormbomien omistukseen, mutta tuli takaisin Tandefelteille 1800-luvun puolivälin jälkeen Magnus Tandefeltin ostettua tilan. Hänen puolisonsa oli Matilda Stjernvall.

Heidän tyttärensä Hanna meni naimisiin serkkunsa Woldemar Stjernvallin kanssa.

Tällöin kartano siirtyi Stjernvall-suvulle, jonka omistuksessa se on edelleen.   

Vanha Alasin on pubiksi ja juhlatilaksi kunnostettu navetta ja hevostalli kartanon pihapiirissä.

Vanha-Olkkolan Kartano

Kalkkistentie 231, 19370 Nuoramoinen

Vanha-Olkkolan vanha päärakennus on palanut vuonna 1884, jonka jälkeen rakennettiin uusi päärakennus 1885.  Nykyisen rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Alfred Sjöström, joka tunnetaan kyseiseltä ajalta erityisesti maatilojen rakennusten suunnittelijana.
Rakennus edustaa 1800-luvun lopun uusrenessanssityyliä ja on varsin hyvin säilynyt. Rakennuksessa näkyy ajan huvila-arkkitehtuurille tyypillisä piirteitä, kuten pyrkimystä pohjakaavan epäsymmetrisyyteen ja runko-osan korkeampi poikkipääty. Rakennus käsittää kaikkiaan 11 huonetta, joista yhdeksän on ensimmäisessä ja kaksi toisessa kerroksessa. Sali on sijoitettu perinteiseen tapaan vastakkaiseen päätyyn kuin talousosa.
Päärakennusta on vuodesta 1997 entisöity pyrkien säilyttämään 1800-luvun loppupuolen rakennusajan tyyli -Huonejako on alkuperäisten piirustusten mukainen ja rakennuksessa on useita alkuperäisiä ja vuosisadan vaihteen tulisijoja sekä keittiössä on alkuperäinen liesi-leivinuuni.  Vanha-Olkkolan pihapiiri edustaa myös alkuperäistä rakennustyyliä ja pihapiirin rakennukset ovat pääosin 1800-luvulla rakennettuja.

  • White Facebook Icon

© SYSMÄN SUVISOITTO 2020