top of page

Suvisoiton tarina alkaa

Sysmän Suvisoiton isä on kapellimestari Ari Rasilainen. Hän vietti monia kesiä Sysmässä, ja noina kesinä hän järjesti sysmäläisten iloksi omia konserttejaan. Hän kirjoittaa ensimmäisen Suvisoiton ohjelmavihkossa: ”[…] sysmäläisen yleisön aktiivisuus sekä molemminpuolinen hyvä kontakti on ollut eräs tärkeimmistä tekijöistä, joka on johtanut minut panemaan alkuun tätä toimintaa.” Ideaa kypsyteltyään hän esitti ajatuksen kunnan päättäjille, jotka innostuivat ajatuksesta kovasti, ja näin vuonna 1986 järjestettiin ensimmäinen Sysmän Suvisoitto. Rasilaisen tarkoituksena oli tehdä Suvisoitosta pysyvä, jokakesäinen, vuosi vuodelta laajeneva musiikkitapahtuma. Tämä tavoite on toteutunut hienosti.

Ensimmäisen Suvisoiton ohjelma koostui kuudesta konsertista: viulukonsertista, kitarakonsertista, viihdekonsertista, viulukurssin päätöskonsertista sekä kahdesta kamariorkesterikonsertista. Esittämispaikkoina olivat kunnan valtuustosali, yläasteen juhlasali sekä Sysmän ja Luhangan kirkot. Jo ensimmäisestä vuodesta asti Suvisoitto on siis vieraillut muilla paikkakunnilla, ja sama jatkuu edelleen. Vuoden 2005 Suvisoitto vierailee Luhangassa ja Padasjoella.

Ensimmäisen Suvisoiton esiintyjinä olivat viulisti Jaana Haanterä-Rousi, kitaristi Pekka Nyyssönen, laulaja Erkki Liikanen, pianisti Risto Pelli, Sibelius-Akatemian viulunsoitonoppilaat Tuomas Ikonen, Jan Vaaka, Katri Tammisalo, Simo Turunen, Riikka Luostar ja Jouni Rissanen sekä Suvisoiton kamariorkesteri, joka koottiin jousileirin oppilaista. Erkki Liikasesta tuli Suvisoiton vakioesiintyjä, joka on jättänyt väliin ainoastaan vuosien 1989 ja 1991–1995 Suvisoitot. Kahdestakymmenestä tapahtumasta hän on ollut mukana neljässätoista, ja hän on luonnollisesti mukana myös juhlavuoden tapahtumassa.

Ensimmäisenä kesänä pidettiin pieni jousikurssi, jonka oppilaat esiintyivät Suvisoitossa. Soittimina olivat tuolloin viulun lisäksi alttoviulu ja sello. Toisen Suvisoiton aikaan viulukurssi oli laajentunut niin, että opetusta annettiin myös sekä pianonsoitossa että laulussa. Opetus ei ollut ollut kovinkaan kallista: puoli tuntia 30 markkaa. Nykyisin samasta ajasta maksetaan 20 euroa! Leirejä järjestettiin niin aloittelijoille kuin pidemmälle ehtineille, ja vuodesta 1990 pidettiin myös mestarikursseja. Suvisoiton ohjelmaan kuului aina oppilaskonsertti, jossa alkeisleiriläiset saivat esiintymiskokemusta. Pidemmälle ehtineet leiriläiset järjestivät erikseen muun muassa kahvikonsertteja. Leirien opettajina toimivat nimekkäät taitelijat, kuten Ari Rasilainen, Martti Rousi, Ulla-Maija Hallantie, Veronica ja Matti Hirvikangas, Olli Kosonen, Tiiu Levald ja Pentti Hietanen. Leirejä pidettiin aina vuoteen 1994 asti, jolloin Ari Rasilainen lopetti taiteellisena johtajana. Hänen jätettyään Suvisoiton loppuivat myös leirit.

bottom of page